Schakelingen

Er bestaan drie manieren om accu's aan elkaar te koppelen.

Serieschakeling

Een accu van 12 Volt bestaat eigenlijk uit 6 accucellen van 2 Volt die in serie geschakeld zijn: de pluspool wordt doorverbonden met de minpool etc. zodat het uiteindelijk potentiaalverschil 12 volt bedraagt. Meerdere 6 of 12 Volt accu's laten zich natuurlijk op dezelfde manier doorverbinden zodat uiteindelijk een opstelling van 12V, 24V of zelfs nog hoger wordt verkregen. De capaciteit blijft gelijk. Dus 2 x 6V/220Ah geeft een opstelling van 12V/220Ah.

Bij tractiecellen wordt de set opgebouwd uit 2V cellen met ieder een capaciteit die kan oplopen tot wel meer dan 1400Ah(5h).

Parallelschakeling

Bij parallelschakeling wordt het tegenovergestelde bereikt: door alle pluspolen met elkaar door te verbinden en hetzelfde te doen met de minpolen ontstaat een opstelling met gelijkblijvend voltage, maar met toegenomen amperage. Dus 2 x 6V/210Ah geeft 6V 420Ah.

Bij parallelschakelingen is het uiterst belangrijk dat de accu's gelijk in capaciteit en de doorverbindingen van gelijke dikte en lengte zijn. Zelfs dan is moeilijk te vermijden dat door verschil in interne weerstand één accu overladen zal worden en de andere zal sulfateren door onderlading.

Serieparallelschakeling

Hier wordt een toename in zowel voltage als amperage bereikt door beide voornoemde schakelingen te combineren: Het voordeel van deze schakelwijze is dat de cellen waaruit de installatie is opgebouwd relatief klein zijn. Dat vergemakkelijkt zowel de fysieke installatie als eventuele gewichtsverdeling.

Er zijn ook aanmerkelijke nadelen verbonden aan een (serie)parallelschakeling. De relatief geringe componenten vergroten de hanteerbaarheid en de plaatsingsmogelijkheden, maar de gevoeligheid voor onbalans in lading is een ernstige bedreiging voor de levensduur van de accu’s. Eén accu vervangen is nauwelijks een optie – dat zou de onbalans alleen maar vergroten!

Een alternatief is om bijvoorbeeld 4x6V batterijen van in serie te schakelen om tot een 24V installatie te geraken. In een opstelling als servicebatterij van een wat grotere capaciteit en/of dure technologie kan een kostenvergelijking met 2V tractiecellen wel eens de betere keuze blijken!

  •  Ruim 2.000 producten
  •  Grootste importeur van Europa
  •  4 distributiepunten
  •  Grote merken voorradig
© Copyright 2023 Ecobat Battery Benelux